25 Kasım 2011 Cuma

Euroleague Hafta #6

Geride bıraktığımız haftayla Euroleague normal sezonunun ikinci yarısının startı verildi. Bu haftayı Türk takımları 2 galibiyetle tamamlarken, deplasmanda uzatmaya giden maçta Fenerbahçe Ülker sahadan mağlubiyetle ayrılan tek Türk takımı oldu. Haftanın göze çarpan maçları ise heyecanın son ana kadar taşındığı Unicaja-Panathinaikos ve Siena-Kazan maçlarıydı.

Euroleague’in bu seneki en kaotik grubu şüphesiz A Grubu. Bu grupta yer alan Fenerbahçe Ülker, Caja Laboral karşısında uzun süreyle iyi götürdüğü maçı, uzatmada normal süredeki performansında sürdürememesinden ötürü 5 sayı farkla yitirdi. Böylece Caja Laboral iki maçta da yendiği FB Ülker’e karşı büyük avantaj yakalamasının yanı sıra, gruptaki liderliğini de sürdürmüş oldu. Bu sene şu ana kadarki maçlarda istikrarlı bir şekilde dış şut performansı yakalayan Teletovic’i büyük oranda durduran Fenerbahçe Ülker’in, bu maçı kaybetmesindeki en önemli sebepler; Ukic’in takımı iyi yönetememesi, Gist’in yetersiz kalması ve Preldzic’in oyuna bir türlü girememesi olarak gözüküyor. Özellikle Gist savunmada sürekli aksadı ve San Emeterio yüksek bir performansla takımını galibiyete taşıdı. Zaten belirtmek gerek ki, Fernando San Emeterio bu maçtaki performansıyla haftanın MVP’si oldu. Gruptaki diğer maçlarda Olympiacos ve Nancy kendi sahalarında galibiyete ulaşınca grupta bir anda 4 tane 3 galibiyet-3 mağlubiyete sahip takım var oldu. Grup sonuncusu Bilbao Basket’in 2 galibiyet-4 mağlubiyetle bu takımları yakından takip ettiğini ve hala tur atlama şansının kaybolmadığını düşününce, A Grubu’nun seyir zevki yüksek maçlara gebe olduğunu söylemek pek yanlış olmaz.

Süper yıldızı Andrei Kirilenko’nun burnunun kırılması sebebiyle iki hafta liderinden yoksun kalacak olan CSKA Moskova, bu hafta Zalgiris Kaunas'ı yendi. Bu sonuçla Rus ekibi 6’da 6 yaparak B Grubu’nda liderliğini sürdürdü ve Top 16’ya kalmayı garantilemiş oldu. Grubun üst sıraları yakından ilgilendiren, önem derecesi hayli yüksek maçında –ki Euroleague Magazine’e göre haftanın maçı- Unicaja epik bir son bölüm performansına karşı duramayarak Panathinaikos’a yenildi. Maçın son 11 saniyesinde 2 tane üçlük isabeti bulan Dimitris Diamantidis şüphesiz maçın adamıydı.

C Grubu’nda yer alan Anadolu Efes, iki maçlık mağlubiyet serisine Partizan karşısında son verdi. Sezonun açılış maçında Belgrad’da mağlup ettiği rakibini bu sefer iç sahada deviren takım tam anlamıyla rahat bir nefes aldı. Partizan’da sezon başından beri başarılı performansıyla dikkat çeken Karadağlı Pekovic, sezonun en kötü performansına bu hafta imza attı. Tabi bunda Efes uzunlarının özellikle Ermal Kuqo’nun pota etkinliğinin payı büyük. Defansta sağlanan bu etkinliğin yanına Vujacic’in yüksek yüzdeli dış atışları eklenince Anadolu Efes bu haftayı galibiyetle geçmiş oldu.

Kazanması gereken maçlardan ilkinde Galatasaray Medical Park, Asseco Prokom’la kendi sahasında karşılaştı. Sarı-Kırmızılılar çok uzun süre geride götürdüğü hatta 15 sayı geriye düştüğü maçı, Zaza Pachulia’nın geldiği günden beri sergilediği en parlak oyununun yardımıyla kazanmayı bildi. Bu galibiyetle GS Medical Park D Grubu’nda ilk 4’e kapağı atmış gibi gözüküyor. Eğer sürpriz mağlubiyetler gelmezse veya rakipler, favori ekipler karşısında sürpriz galibiyetler almazsa bu durumun değişmesi zor gibi gözüküyor. Bu arada iki haftadır takımını büyük coşkuyla destekleyen Galatasaray taraftarından söz etmemek olmaz. Geçen sene Fenerbahçe seyircisinin Sinan Erdem’de oluşturduğu atmosferin bir benzerini bu sene Abdi İpekçi’de oluşturuyolar. Darısı diğerlerinin başına…

D Grubu'nun diğer maçında geçen hafta İstanbul’dan galibiyetle evine dönen Barcelona, bu hafta Olimpija’yı konuk etti. Galibiyete rahat uzanan Barcelona’da Juan Carlos Navarro, 14 sayı atarak Marcus Brown’un elinde bulunan Euroleague’de tüm zamanların en skoreri payesini ele geçirdi. Ayrıca Barcelona, yenilgisiz devam ettiği sezonda Top 16’i garantileyen ikinci ekip oldu. Grubun bir diğer maçında ikincilik yarışında çekişen M.Siena ve Unics Kazan karşı karşıya geldi. Unics Kazan deplasmandan Henry Domercant’ın skorer oyunuyla galibiyetle dönerek ikinci yarışına tekrar ortak oldu. Bu maç hakkında son dakikaların büyük çekişmeye sahne olduğunu ve Avrupa basketbolunun neden zevkli olduğunu bize hatırlattığını söylemekte yarar var. Eğer izlemediyseniz ve imkanınız varsa bir boş zamanınızda bu maçın son dakikalarını izlemenizi tavsiye ederim.

Bu hafta deplasmandan mağlubiyetle dönen Fenerbahçe Ülker gelecek hafta, iç sahada Olympiacos’u konuk edecek. A Grubu’nda sıralamanın ne kadar değişken olduğu ortada. Bu sebepten ötürü Fenerbahçe riskli haftalar geçirmek istemiyorsa kendi evindeki bu maçı kazanmak hatta farklı kazanmak zorunda. Atılan her sayı ikili, üçlü averajda altın değerinde olacak. Diğer Türk ekipleri Anadolu Efes ve Galatasaray Medical Park ise deplasmana gidiyorlar. Anadolu Efes Belçika’da, ilk maçta sürpriz bir yenilgi aldığı Belgacom Spirou ile karşılaşacak. Galatasaray ise uzak Kazan deplasmanında boy gösterecek. Bu maçta alınacak bir galibiyet Galatasaray’da ilk 3 için küçük bir umut yaratabilir. Diğer kalan maçlarda en göze batan karşılaşma tartışmasız Partizan-Maccabi Electra maçı. C Grubu lideri Maccabi’nin Pionir Arena’da Partizan karşısında kolay bir galibiyet alması uzak bir ihtimal gibi gözüküyor. Bu ihtimal çekişmeli bir maçın habercisi!

2 yorum:

  1. FBÜ'nün bu hafta yenilmesindeki en önemli etken bana kalırsa Emir Preldzic'in sadece 8 dakika süre alması oldu. Ukic'in şuursuz bi oyunu var şu dönemlerde. Eğer kontroller biraz daha Emir'in eline verilirse daha etkili bir hücum izlenebilir.

    YanıtlaSil
  2. Gelecek hafta oynanacak olan Olympiacos maçında Spahija ileride uygulayacağı stratejiyi tam anlamıyla gösterecetir. Eğer Ukic istikrarlı bir form düzeyine ulaşabilirse, Preldzic onun alternatifi olarak değerlendirilerek daha sağlıklı bir yapı oluşturulmuş olur. Böylece savunma yönünden iki zayıf oyuncu aynı anda sahada olmayacağından hücum-savunma yönünden daha dengeli beşlerle sahada yer alınması şu anki sorunların en mantıklı çözüm yolu gibi duruyor.

    YanıtlaSil