17 Aralık 2011 Cumartesi

Euroleague Hafta #9

90’lı yıllardan itibaren Türkiye’de basketbolun çıkış yaptığı bir gerçek. Önceleri Efes Pilsen’in Avrupa’daki başarıları ve ardından gelen milli takımlardaki başarılı sonuçlar bunun en büyük kanıtları zaten. Yalnız bu başarıları elde edene kadar yaşanılan başarısızlıklar maalesef biraz arka planda kalsa da unutulmamalı. Bu cümleleri yazarken hatırlatmak istediğim; o dönemi yaşamış olanların net bir şekilde hatırlayacağı “Kara Perşembe”ler. Hedeflerine ulaşmaya yaklaşan ekiplerimiz son anda rotalarından çıkınca, medya tarafından atılan en popüler başlıktı “Kara Perşembe”. Bu haftada aynı o zamanlardaki gibi bir “Kara Perşembe” yaşadık. 

İlk başta kötü bir performansla girdiği Euroleague macerasına performansını düzelterek devam eden Fenerbahçe Ülker, grup liderliği için en büyük adaydı kafamızda. Bu haftaki Bilbao maçını rahatça geçtikten sonra Cantu maçında liderliği alır diye düşünüyorduk. Maalesef akıldaki senaryo gerçek olmadı. Maçtan galip çıkan Bilbao Euroleague’de devam etme şansını son haftaya taşıdı ve Atina’dan gelen Cantu mağlubiyeti haberiyle birlikte Fenerbahçe haftaya İtalya’ya son şans mücadelesi için gitmesi gibi beklenmeyen bir sonuç ortaya çıktı. Kanarya’nın maçı kazanması ve Caja Laboral’in yenilmesi durumunda lider çıkması şansı hala mevcut. Ama yenilmesi ve Bilbao’nun Caja Laboral’i yenmesi durumunda FBÜ Euroleague’e bu sezon veda eden taraf olacak. Haftaya bu grubun en zayıf ekiplerinden olmasına karşın Top 16’i garantileyen Cantu karşısında heyecanlı dakikalar bizi bekliyor.

“O” perşembe İstanbul’da kara bir gece yaşanırken, Anadolu Efes İsrail deplasmanına iyi başlayarak hüznümüzü bize unutturma uğraşındaydı. Top 16’in garanti olduğu düşünüldüğünde bu maç ikincilik mücadelesi anlamı taşıyordu izleyenler için. İlk başta Efes 20-10 öne geçerek bunu herkese gerçekten hissettirdi. Ama maçın geri kalan kısmında mücadeleden uzak, tek taraflı bir karşılaşma cereyan etmesi geceyi daha da karartan bir kabus oldu. Bu maç üzerine tek söylenecek şey Efes’in 39 sayı fark yemesi elbette. Geri kalan her şey hemen unutulmalı. Yoksa kalplerde büyük yaralar açılabilir. 

Perşembe gecesi haftayı da kararttı tabi. Bu noktada Çarşamba Galatasaray Medical Park’ın aldığı galibiyet biraz kaynıyor. Ama bu galibiyetin ne kadar önemli olduğu unutulmamalı. Top 16’i garantileyen sarı-kırmızılılar, haftaya Barcelona deplasmanında prestij mücadelesinde olacak.

Son haftaya girerken A Grubu haricinde diğer gruplarda genel gidişin belli olduğu Euroleague’de, genel bir görüntüden söz etmek gerekirse; önemli eksiklerine rağmen Barcelona’ya ilk mağlubiyetini tattıran Siena haftanın takımı kuşkusuz. Pianigiani Avrupa basketbolunda sistem takımı olmanın önemini bir kez daha bizlere gösterirken, esasında küçük paralarla da güzel şeyler yapılabileceğini bizlere kanıtladı.   

Zalgiris aldığı galibiyetle Top 16 ihtimaline bu haftalık da olsa tutunmuş oldu. Haftaya oynayacakları Zagreb maçı onlar için oldukça kritik. Bir diğer son hafta mücadelesi ise Anadolu Efes’in grubunda. Partizan ve Milano son bilet için haftaya Belgrad’da karşılaşacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder